May 30, 2013
Cyberbully

Jensen Gymnasium Malmö. 30 maj 2013.

I gårkväll såg jag en film som berörde nätmobbning. Den handlar om en tonårstjej som heter Taylor. Hon genomgår hennes föräldrars skilsmässa och är mycket medveten om hennes låga status i skolan. På hennes födelsedag får hon en laptop. Det första hon gör är att starta en egen hemsida i form av ett litet socialt nätverk. Denna hade lika väl kunnat vara som ett litet Facebook. Alla börjar publicera elaka saker om henne på hennes egen sida. På sidan blir hon vän med en kille vid namn James som försvarar henne men när han helt plötsligt förändras och börjar även han publicera elaka saker om henne tar hon det väldigt djupt. Hon börjar känna sig ensam då alla hennes vänner börjar frysa ut henne och hon faller offer för nätmobbning. I slutet försöker hon begå självmord genom att överdosera med piller.

“I’m the real Taylor Hillridge. And I don’t know why everybody HATES me so much, or maybe I do. Because now I hate me too. I really don’t see the reason of trying, or for talking, or for breathing. I’m just done. So that’s it I guess. Bye.”

I min åsikt leder mobbning till en och samma slutpunkt; offret känner sig förnedrat och dess självförtroende blir svagare och svagare. Om detta fortsätter blir självförtroendet till slut så lågt att det kan leda till att han/hon börjar skada sig själv, får ätstörningar eller får kanske till och med självmordstankar. Som i citatet ovan kan det även ta en vändning på så sätt att offret börjar tro på mobbarnas argument mer än sina egna och av det tro att det är hans/hennes eget fel.

Jag tycker nätmobbning är värre än fysisk mobbning eftersom den traditionella fysiska mobbningen oftast stannar i skolan medan nätmobbning följer med personen hem. Vissa kan tro att eftersom killar oftare mobbar på det traditionella sättet ska tjejer känna sig mer benägna att mobba via nätmobbning. Nja, så enkelt är det inte riktigt. Jag tror båda könen mobbar lika mycket, bara genom olika sätt. När killar använder fysiska slag och verbala kränkningar i deras teknik tror jag att tjejerna använder mer tyska tekniker såsom utfrysning och genom elaka blickar.

9:19pm  |   URL: http://tmblr.co/ZF3oyrmC1GDa
Filed under: sociologi